Na današnji dan

Otvoren prvi Disneyland Hotel u Kaliforniji – 1955.

Investicija se pokazala odličnom jer je park Disneyland doživio neviđenu popularnost pa je i hotel u njegovoj blizini dobro poslovao. 

Dana 5. listopada 1955. godine otvoren je Disneyland Hotel u Kaliforniji, izgrađen preko puta znamenitog zabavnog parka Disneylanda. Taj hotel nije ni izgradio ni financirao Walt Disney, jer u tom trenutku nije imao dovoljno financijskih sredstava za takav poduzetnički pothvat (iscrpio je vlastita sredstva tijekom izgradnje spomenutog zabavnog parka).

Disney je želio da se u blizini njegovog parka izgradi hotel jer se Disneyland nalazio razmjerno daleko od tadašnjih glavnih kalifornijskih urbanih središta. Zbog toga je kontaktirao svoje imućnije poznanike, uključujući Arta Linklettera, koji je tu ideju odbio jer je sumnjao u uspjeh parka. Naposljetku je izgradnju hotela financirao Jack Wrather, poduzetnik koji se obogatio na nafti, a bavio se i filmskom produkcijom.

Isprva je Disneyland Hotel imao tek nešto više od 100 soba, no kasnije su mu smještajni kapaciteti višestruko povećani. Hotel je otvoren nešto manje od tri mjeseca nakon otvorenja parka Disneylanda. Investicija se pokazala odličnom jer je park doživio neviđenu popularnost pa je i hotel u njegovoj blizini dobro poslovao. Tek 1988. uspjela je kompanija Disney kupiti hotel, i to putem akvizicije čitave kompanije pokojnog Jacka Wrathera.

Trend gradnje hotela uz Disneyjeve parkove primijenjen je i na parkove izgrađene u kasnijem razdoblju (Florida, Tokyo, Pariz, Hong Kong, Šangaj), a Disneyjevi hoteli i turistički objekti grade se u novije doba i nevezano uz parkove (npr. u Polineziji).


Komentari