Na današnji dan

Otvoren Prirodoslovni muzej u Beču (1889.)

Dana 10. kolovoza 1889. svečano je otvoren Prirodoslovni muzej u Beču, u to vrijeme zvan Naturhistorisches Hof-Museum (hrv. Prirodoslovni dvorski muzej). Za njega je sagrađena zgrada na Trgu Marije Terezije (njem. Maria-Theresien-Platz), samo stotinjak metara od carske palače (Hofburga). Sa suprotne strane istog trga nalazi se zgrada Muzeja povijesti umjetnosti (njem. Kunsthistorisches Museum), koji je otvoren istodobno.

Zgrade dvaju spomenutih muzeja izvana su gotovo identične, a između njih se na trgu nalazi veliki brončani spomenik carici Mariji Tereziji, koja je prikazana u krugu svojih suradnika (znanstvenika, umjetnika, vojskovođa i političara). Danas Prirodoslovni muzej u Beču posjeduje više od trideset milijuna predmeta, među njima i prapovijesnu skulpturu Venere iz Willendorfa, iskopanu u Austriji 1908. nedaleko od obala Dunava.

Prirodoslovni muzej u Beču danas posjeduje najveću izloženu zbirku meteorita na svijetu. Turistima jedan od najzanimljivijih dijelova predstavlja zbirka fosilnih ostataka i rekonstrukcija dinosaura. U muzeju je pohranjena i zbirka zakupljena pri austrijskoj polarnoj ekspediciji brodom SMS Novara krajem 1850-ih godina.

Komentari