Na današnji dan

Otvoren najveći pontonski most na svijetu (1963.)

Dana 28. kolovoza 1963. otvoren je donedavno najveći pontonski most na svijetu. Riječ je o mostu Evergreen Point u američkoj saveznoj državi Washington. Taj most povezuje područje grada Seattlea s gradom Medinom. Svjetsko sjedište Microsofta nalazi se u Redmondu, gradiću iz kojeg se upravo spomenutim pontonskim mostom Evergreen Point dolazi do obližnjeg Seattlea.

Most Evergreen Point dugačak je ukupno oko 4.750 metara, od čega oko 2.310 metara leži na plutajućim pontonima. Jedan dio mosta može se otvoriti u svrhu prolaska plovila. To otvaranje izvodi se na način da se jedan dio prometnog traka prvo podigne, a zatim se dio mosta privremeno uvuče ispod njega. Most je sagrađen još 1963. godine, a od 1988. puni mu je naziv Governor Albert D. Rosellini Bridge—Evergreen Point prema guverneru Albertu D. Roselliniju koji se zalagao za njegovo građenje

Godine 2016. most je zamijenjen novim, istoimenim mostom čiji je plutajući dio još 40 metara dulji i time novi nositelj titule najdužeg pontonskog mosta na svijetu.

Komentari