Select your Top Menu from wp menus

21.08.

Otvoren najpoznatiji bečki most na Dunavu (1876.)

Otvoren najpoznatiji bečki most na Dunavu (1876.)

Dana 21. kolovoza 1876. otvoren je bečki most Kronprinz-Rudolf-Brücke, koji danas nosi ime Reichsbrücke. Izvorno ime dobio je po krunskom princu Rudolfu, tadašnjem austro-ugarskom prestolonasljedniku, koji je bio sin vladajućeg cara Franje Josipa i carice Elizabete (Sisi). Nažalost, krunski princ Rudolf preminuo je 1889. pri misterioznom incidentu u Mayerlingu, samo oko 12 i pol godina nakon otvaranja mosta (kod njegovog je mrtvog tijela u Mayerlingu tada pronađeno i mrtvo tijelo mlade barunice Vetsere).

Spomenuti most nosio je ime Kronprinz-Rudolf-Brücke sve do ukidanja Austrijskog Carstva i proglašenja republike, nakon čega mu je ime promijenjeno u Reichsbrücke. Datum otvorenja mosta nije slučajno bio izabran. Naime, navedenog dana padao je rođendan krunskog princa Rudolfa, tako da je most otvoren točno na prestolonasljednikov 18. rođendan.

Radilo se o ključnom mostu za širenje Beča na prekodunavsko područje, jer je izravno povezivao bečku jezgru preko Praterstrasse s drugom stranom Dunava. Most je bio tako orijentiran da su putnici koji bi preko njega prilazili Beču izravno u njegovoj osi mogli vidjeti toranj znamenite bečke katedrale sv. Stjepana.

Facebook Comments

Vezani članci