Na današnji dan

Otvoren Euro Disneyland pokraj Pariza – 1992.

Euro Disneyland izgrađen je na lokaciji udaljenoj oko 30 kilometara od središta Pariza u smjeru istoka. Bio je to tek drugi Disneyjev park u svijetu izvan SAD-a, nakon onog u Tokiju.

Dana 12. travnja 1992. godine otvoren je europski Disneyjev park pokraj Pariza. Radilo se o prvom Disneyjevom parku u Europi, a izvorno je nosio naziv Euro Disneyland. U međuvremenu je tom kompleksu nekoliko puta mijenjano ime, a danas se zove Disneyland Park (franc. Parc Disneyland). Bio je to ujedno tek drugi Disneyjev park u svijetu izvan SAD-a, nakon tokijskog (otvorenog 1983. godine). Euro Disneyland nudio je od samog svog početka više atrakcija, kao i u slučaju izvornog parka u Kaliforniji, organiziranih u tematske cjeline. Tijekom vremena dodavane su i nove atrakcije, neke zasnovane na izvornim Disneyjevim likovima i temama, a neke na općepoznatim likovima iz bajki ili na temama iz svjetskih franšiza. Euro Disneyland izgrađen je na lokaciji udaljenoj oko 30 kilometara od središta Pariza u smjeru istoka.

Na tom je mjestu sagrađen i novi grad, imena Marne-la-Vallée, koji je osim Disneyjevog parka obuhvatio i novosagrađeni sveučilišni kompleks (Université Paris-Est-Marne-la-Vallée) te još neke visokoobrazovne institucije. 


Komentari