Na današnji dan

Otvorena prva građevina viša od Eiffelovog tornja (1930.)

Dana 27. svibnja 1930. otvoren je Chryslerov neboder u New Yorku. Bio je u to vrijeme najviša zgrada na svijetu, a i najviša ljudska konstrukcija uopće. Naime, Chryslerov neboder prvi je uspio visinom nadmašiti Eiffelov toranj, koji je titulu najviše ljudske konstrukcije držao tijekom čak 41 godine. Ipak, Chryslerov je neboder kratko zadržao taj rekord, jer ga je već sljedeće godine (1931.) pretekao znameniti Empire State Building, također u New Yorku.

Chryslerov neboder izuzetna je povijesna građevina, i to ne samo zbog svoje visine. Naime, izrađen je u art deco stilu, s tisućama zanimljivih detalja na fasadi i u unutrašnjosti. Mnogi njegovi ukrasi dobili su inspiraciju u automobilskoj industriji, jer je Chryslerov neboder izvorno sadržavao sjedište kompanije Chrysler.

Zanimljivo je da je gradnju Chryslerovog nebodera financirao Walter P. Chrysler, osnivač automobilske kompanije koja je po njemu dobila ime, a ne ta kompanija. Naime, Chrysler je time želio osigurati nasljeđivanje zgrade u svojoj obitelji. Ipak, Chryslerovi su nasljednici već 1953. prodali zgradu, a ona je od tada mnogo puta promijenila vlasnike.


Komentari