Na današnji dan

Otvoren Burj Khalifa u Dubaiju – najviši neboder na svijetu – 2010.

The Burj Khalifa, the world's tallest tower at a height of 828 metres (2,717 feet), stands in Dubai March 5, 2012. REUTERS/Mohammed Salem (UNITED ARAB EMIRATES - Tags: SOCIETY CITYSPACE) - RTR2YV3I

Burj Khalifa uvelike je visinom nadmašio sve prethodne ljudske građevine. Nosi ime po šeiku Khalifi, predsjedniku Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Na današnji dan 2010. godine otvoren je u Dubaiju najviši neboder na svijetu. Izvorno mu je ime bilo Burj Dubai (na arapskom jeziku burj znači toranj), no ubrzo je promijenjeno u Burj Khalifa, po šeiku Khalifi, predsjedniku Ujedinjenih Arapskih Emirata. Neboder Burj Khalifa visok je gotovo 830 metara, a ima 163 kata te još 46 razina za održavanje u vršku svog tornja. Ukupna mu je površina 309 473 četvornih metara, što je razmjerno malo za toliko visoku zgradu, a posljedica je činjenice da je tlocrtna površina Burj Khalife prilično malena (izrazito je izdužen u visinu).

Burj Khalifa uvelike je visinom nadmašio sve prethodne ljudske građevine. Zanimljivo je da vršnih gotovo 30 % visine Burj Khalife čini šiljati toranj koji zapravo nema korisnog uredskog ili stambenog prostora. Taj je šiljak visok čak 244 metra i mogao bi sam za sebe već predstavljati visoku građevnu konstrukciju. Šiljak sadrži čak oko 4000 tona čelika. Neboder Burj Khalifa sadrži čak i najviši restoran na svijetu, smješten na 122. katu tj. na visini od 442 metra. Na nižim katovima Burj Khalife smješten je i Armanijev hotel.


Komentari