Na današnji dan

Otto von Bismarck – njemački Željezni kancelar – 1815.

Rođen je u obitelji pruskih junkera.

Jedan od najpoznatijih kancelara u njemačkoj povijesti – Otto von Bismarck, rodio se prvog travnja 1815. godine. Bismarck je rođen na obiteljskom posjedu Schönhausen zapadno od Berlina. Radilo se o obitelji tzv. pruskih junkera (zemljoposjedničko plemstvo koje je imalo veliku ulogu u Pruskoj).

Bismarck je bio prvi kancelar Njemačkog Carstva, od njegovog proglašenja 1871. godine u Versaillesu. Prije toga bio je kancelar Pruske još od 1862. godine. Dali su mu nadimak Željezni kancelar (njem. Eiserne Kanzler) zbog nepopustljivosti u svom načinu vladanja. 

U unutarnjoj politici stavio je izvan zakona više organizacija i pragmatično uveo starosne mirovine, zdravstveno osiguranje, kao i radničko osiguranje u slučaju nesreće. Posebno je bio zabrinut jačanjem Katoličke stranke centra zbog čega je pokrenuo politiku pod imenom Kulturna borba (njem. Kulturkampf) koja je završila kobno po njega. Naime, na izborima 1890. godine ta je stranka osvojila mnogo glasova te je Bismarck pod pritiskom cara Vilima II. bio prisiljen dati ostavku.

Na vanjskopolitičkom planu Bimarck je težio očuvanju statusa quo u Europi. Vjerovao da središnja pozicija Njemačke u Europi može biti uzrok njenog razaranja u slučaju bilo kojeg rata.


Za svoje zasluge dobio je tijekom života visoke nasljedne aristokratske titule. Od 1865. godine bio je grof od Bismarck-Schönhausena, od 1871. knez od Bismarcka, a od 1890. i vojvoda od Lauenburga.

piše: Dražen Krajcar

Komentari