Na današnji dan

Otto Skorzeny – Hitlerov specijalac (1908.)

Dana 12. lipnja 1908. rođen je jedan od najpoznatijih njemačkih pripadnika specijalnih vojnih postrojbi – Otto Skorzeny. Rođen je u Beču, u obitelji poljskog podrijetla, što je vidljivo i iz njegovog slavenskog prezimena. Odrastao je u doba Velike depresije, pa je jednom izjavio da je oskudica bila takva da nikada nije okusio pravi maslac. Narastao je do visine od čak 192 centimetra. U mladosti se bavio mačevanjem, od čega je zadobio velik ožiljak na lijevoj strani lica. Taj mu je impresivni ožiljak bio svojevrsni zaštitni znak. Zbog takvog impozantnog izgleda nacisti su se često koristili Skorzenyjevim likom u propagandne svrhe.

Skorzenyjevi pothvati u specijalnim jedinicama toliko su brojni da bi se njima mogla posvetiti cijela serija članaka. Spomenimo samo oslobađanje Benita Mussolinija iz zarobljeništva na Gran Sassu, otmicu sina mađarskog državnika Miklosa Horthyja, planiranje lova na Josipa Broza Tita, koordiniranje pokušaja nacističkog upada u Iran itd.

U Waffen-SS-u Skorzeny je imao čin Obersturmbannführera, što odgovara potpukovniku (njem. Oberstleutnant) u Wehrmachtu. Umro je tek 1975. godine, doživjevši 67 godina. Njegove avanture tijekom rata, a i nakon njega, zahtijevaju ekranizaciju u više filmova.

Komentari