Na današnji dan

Ottawa postala glavni grad Kanade – 1857.

Odluku o tome donijela je tadašnja britanska kraljica Viktorija.

Dana 31. prosinca 1857. godine maleni gradić Ottawa postao je glavnim gradom prostrane Kanade. Odluku o tome donijela je službeno tadašnja britanska kraljica Viktorija, jer je Kanada bila dio britanskog kolonijalnog carstva. Kraljica je odabrala Ottawu na prijedlog svojih savjetnika iz više razloga.

Kao prvo, Ottawa se nalazila podalje od državne granice, što ju je činilo lakše branjivom nego što su bili veći gradovi uz granicu. Nadalje, Ottawa se nalazi otprilike na pola puta između Toronta i Quebeca, dvaju važnih središta (jedno je u engleskom govornom području, a drugo u francuskom). Konačno, činjenica da je Ottawa bila maleni gradić činila ju je povoljnom jer se time smanjivala vjerojatnost napada gradskih prosvjednika na državne institucije.

Kao novi glavni grad Kanade, Ottawa je postala sjedište generalnog guvernera, kojeg se u svakodnevnom govoru obično nazivalo potkralj Kanade (engl. Viceroy of Canada). Potkralj je stanovao u prostranom dvorcu u Ottawi zvanom Rideau Hall, koji ima 170 soba na otprilike 9.500 četvornih metara prostora. Među poznatim potkraljevima Kanade bili su – lord Lorne (zet kraljice Viktorije), lord Lansdowne (kasnije potkralj Indije i ministar u britanskoj vladi), lord Stanley (po kojem se zove poznati Stanley Cup) i feldmaršal Harold Alexander (poznat Hrvatima iz događaja oko Bleiburga).


Komentari