Na današnji dan

Otrovan rimski car Klaudije – 54.

Wikipedia

Namjera Agrippine bila je dovesti svog sina iz prethodnog braka na prijestolje. Isposlovala je da Klaudije usvoji mladića, da mu dade prednost nad vlastitim sinom i proglasi ga prijestolonasljednikom. 

Rimski car Klaudije ženio se četiri puta. Od prve se supruge razveo jer je ona učinila preljub. Od druge se razveo da bi se mogao oženiti znatno uglednijom ženom – Messalinom. Kad je oženio Messalinu bilo mu je već 50 godina, a njoj 18. Bila je poznata po spletkama, a na kraju je otišla predaleko uzevši istovremeno s Klaudijem još jednog supruga. Bila je smaknuta, a Klaudije se zakleo da se više neće ženiti, zbog svih nesreća koje je imao u brakovima. Ipak, predomislio se zbog Agrippine, kojoj je bio ujak i koja je imala talent za spletkarenje poput Messaline.

Namjera Agrippine bila je dovesti svog sina iz prethodnog braka na prijestolje. Isposlovala je da Klaudije usvoji mladića, da mu dade prednost nad vlastitim sinom i proglasi ga prijestolonasljednikom. Da bi taj mladić, poznat pod imenom Neron, došao na prijestolje bilo je još samo potrebno da Klaudije umre. U tu je svrhu Agrippina unajmila trovačicu Locustu, koja je pripravila otrov, a Klaudijev kušač je poprskao taj otrov po gljivi koju je Klaudije, kao sladokusac, veoma volio jesti. Klaudije je umro od trovanja 13. listopada 54. godine, a na prijestolje je došao zloglasni Neron.


Komentari