Na današnji dan

Otrovan poljski kralj Wiśniowiecki – 1673.

Kralj Mihael Korybut Wiśniowiecki umro je u dobi od samo 33 godine od trovanja hranom. Nepoznato je da li se radilo o slučajnom trovanju ili ga je netko otrovao namjerno.

Dana 10. studenog 1673. godine umro je poljski kralj Mihael Korybut Wiśniowiecki. Pripadao je jednoj od najbogatijih i najmoćnijih velikaških obitelji u Poljskoj. Naime, obitelj Wiśniowiecki posjedovala je goleme posjede, osobito na području današnje Ukrajine. Svoj je naziv dobila po posjedu Višnivec (poljski Wiśniowiec), koji se nalazi u današnjoj zapadnoj Ukrajini. 

Mihaela Korybuta Wiśniowieckog izabralo je poljsko plemstvo za svog kralja 1669. godine. Naime, Poljska je u to vrijeme bila izborna monarhija u kojoj se prijestolje načelno nije nasljeđivalo, nego je kralja birao parlament (Sejm). Mihael Korybut Wiśniowiecki bio je poljskim plemićima zanimljiv jer je bio domaći kandidat za kralja, za razliku od francuskog princa de Condéa, njegovog protukandidata. Osim toga, Mihael Korybut Wiśniowiecki u doba tog izbora činio se poljskom plemstvu prilično bezopasnim jer je bio razmjerno mlad, s 29 godina.

Kralj Mihael Korybut Wiśniowiecki umro je u dobi od samo 33 godine od trovanja hranom. Nepoznato je da li se radilo o slučajnom trovanju ili ga je netko otrovao namjerno. Nakon njegove smrti za novog je poljskog kralja izabran Ivan III. Sobjeski, znamenit po tome što je 1683. godine oslobodio Beč od velike opsade Turaka Osmanlija.


Komentari