Na današnji dan

Oton Wittelsbach – prvi moderni kralj Grčke (1815.)

Dana 1. lipnja 1815. godine u Salzburgu je rođen Oton Wittelsbach, prvi moderni kralj Grčke. Podrijetlom je bio Bavarac i pripadnik bavarske kraljevske dinastije Wittelsbach, no 1832. izabran je za kralja Grčke, koja se upravo u to vrijeme izborila za samostalnost od Osmanskog Carstva. Otonovu kandidaturu za grčkog kralja podržale su europske velesile pa je on doista stupio na prijestolje Grčke.

Međutim, to ga je stavilo u nezavidan položaj gdje mu je vlast zapravo ovisila o balansiranju između zahtjeva velikih sila Europe te njihovih pristaša u Grčkoj. Nije uspio riješiti problem siromaštva u državi, a popularnost mu je naglo pala nakon što su Britanci u vrijeme Krimskog rata Grčku držali pod pomorskom blokadom kako ne bi iskoristila situaciju za napad na Osmansko Carstvo. Naposljetku je svrgnut te je ostatak života proveo u egzilu u Bavarskoj. 

Inače, Oton Wittelsbach rodio se u gradu Salzburgu, koji danas pripada Austriji, no u vrijeme njegovog rođenja pripadao je Bavarskoj. Oton je rođen u dvorcu Mirabell u Salzburgu, samo oko 600 metara od rodne kuće Wolfganga Amadeusa Mozarta. Otonova majka bila je bavarska kraljica Terezija, po kojoj se zove znamenita lokacija Theresienwiese u Münchenu, na kojoj se održava Oktoberfest. Tradicija Oktoberfesta započeta je bila upravo svadbenom svečanošću Otonove majke Terezije i njegovog oca – kralja Ludwiga I. od Bavarske.

Komentari