Na današnji dan

Oton Iveković – slikar motiva iz hrvatske povijesti – 1869.

Na licitaciji je kupio dvorac Veliki Tabor u Hrvatskom zagorju.

Oton Iveković, hrvatski slikar poznat po djelima s motivima iz hrvatske povijesti, rođen je 17. travnja 1869. godine. Rodio se u mjestu Klanjec u Hrvatskom zagorju. Slikarstvo je studirao u Beču, Münchenu i Karlsruheu, a već se prilično rano orijentirao prema povijesnom slikarstvu tj. obradi hrvatskih povijesnih motiva.

Veći dio radnog vijeka proveo je u Zagrebu, pri čemu je jedno vrijeme imao atelje u Ilici, a otvorio je i privatnu slikarsku školu. Bio je nastavnik, profesor i ravnatelj likovnih obrazovnih institucija u Zagrebu. Tijekom Prvog svjetskog rata bio je ratni slikar austro-ugarske vojske pa je boravio na bojištima.


Unutar hrvatske moderne Iveković je najplodniji i najistaknutiji autor povijesnoga slikarstva. Njegova najpoznatija djela su: Dolazak Hrvata na Jadran, Krunidba kralja Tomislava, Smrt Petra Svačića, Nikola Šubić Zrinski, Krvavi sabor križevački, Oproštaj Zrinskog i Frankopana od Katarine Zrinske, Smaknuće Matije Gupca na Markovom trgu…

Slikao je također velike zidne slike folklornog, alegorijskog i vjerskoga sadržaja. Ilustrirao je knjige i radio kao scenograf i kostimograf u Zagrebu, a objavio je i putopisne impresije o Italiji i Americi.

Poznati slikar nakon završetka Prvog svjetskog rata na licitaciji je kupio poznati dvorac Veliki Tabor u Hrvatskom zagorju. Taj je dvorac ranije stoljećima bio u vlasništvu obitelji Ratkaj, no oni su izumrli još 1793. godine u muškom koljenu. U Velikom je Taboru Oton Iveković živio i slikao niz godina, no imao je problema s skupim održavanjem dvorca. Godine 1935. napustio je Veliki Tabor te se preselio, zbog bolesti, u rodni Klanjec. Umro je 1939. godine, u dobi od 70 godina.

piše: Dražen Krajcar

Komentari