Na današnji dan

Oton Gliha – autor impozantnog ciklusa Gromače – 1914.

Prvotno je slikao portrete i mrtvu prirodu, a zatim prelazi na slike krajolika.

Hrvatski akademski slikar Oton Gliha rođen je 21. svibnja 1914. godine u slovenskom Črnomelju, tada u sklopu Austro-Ugarske Monarhije. Diplomirao je 1937. na Likovnoj akademiji u Zagrebu, a usavršavao se u Parizu i Italiji.

Prvi put izlaže 1938. godine na izložbi Pola stoljeća hrvatske umjetnosti, a zatim ima samostalne izložbe u Zagrebu, Rijeci, Beogradu, Ohridu, Sarajevu, Sao Paolu, Veneciji, Torinu, Milanu, Genovi itd. U dva navrata izabran je za izložbu na Venecijanskom bijenalu (1962. i 1964.).

Prvotno je slikao portrete i mrtvu prirodu, a zatim prelazi na slike krajolika te počinje sve slobodnije obrađivati površinu i prostor u figuralnim kompozicijama. Od 1954. započinje proces sažimanja likovnih elemenata – tada nastaje slika Primorje, prvo djelo iz velikoga ciklusa Gromače, po kojem je svjetski poznat.  

Autor je velikog broja slika, dviju mapa grafika, kamenih mozaika te svečanoga zastora HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci (Bakarske gromače, 1981.). Njegove Gromače nalaze se u brojnim privatnim zbirkama i muzejima u zemlji i svijetu.


Oton Gliha preminuo je 1999. godine u Zagrebu.

piše: Dražen Krajcar

Komentari