Na današnji dan

Otmičari aviona prijetili zalijetanjem u nuklearni reaktor – 1972.

Otmičari su zauzeli zrakoplov ubrzo nakon polijetanja, izvadivši pištolje i ručne granate.

Dana 10. studenog 1972. godine dogodila se jedna od najneobičnijih otmica aviona u povijesti. Naime, otet je avion zrakoplovne tvrtke Southern Airways let 49. Specifičnost te otmice bila je u tome što su otmičari zaprijetili SAD-u nuklearnom katastrofom. Njihova prijetnja sastojala se od tvrdnje da će se zabiti avionom u nuklearno postrojenje Oak Ridge, ukoliko im se ne ispune zahtjevi.

Otmičara su bila trojica i svima je već od prije prijetio kriminalni progon (zbog nepovezanih zločina). U trenutku otmice u avionu je ukupno bio 31 čovjek. Zrakoplov je bio tipa McDonnell Douglas DC-9, s dva mlazna motora i srednje veličine.

Predviđeni let bio je na relaciji od Birminghama do Montgomeryja (oba grada nalaze se u američkoj južnjačkoj saveznoj državi Alabami). Otmičari su zauzeli zrakoplov ubrzo nakon polijetanja, izvadivši pištolje i ručne granate (prije 40 godina kontrole još očito nisu bile stroge kao danas). Zahtijevali su otkupninu od 10 milijuna dolara. Naredili su pilotu da vozi na sjever, prema susjednoj državi Tennessee, gdje se nalazi svjetski poznati nuklearni kompleks Oak Ridge.


Oak Ridge je svjetski poznat po tome što su u njemu svojedobno rađeni planovi za prvu svjetsku atomsku bombu. Bio je to slavni Projekt Manhattan, u kojem se za vrijeme Drugog svjetskog rata u tajnosti konstruiralo američko nuklearno oružje. Navodno je Oak Ridge bio “tajni grad” koji je u samo dvije godine tijekom rata narastao na čak 75,000 stanovnika.

Otmičari su prijetili, ako im se ne preda otkupnina od 10 milijuna dolara, da će strmoglaviti avion u Oak Ridge. Vjerojatno su smatrali da će to prestrašiti američku vladu, jer bi dovelo do nuklearne opasnosti, a istovremeno i do golemog troška. Naime, Oak Ridge je bio skupi istraživački centar, s instaliranim najmoćnijim američkim superračunalima. Zanimljivo je da Oak Ridge istu ulogu ima i danas. Naime, od listopada 2012. u Oak Ridgeu se nalazi najsnažnije superračunalo na svijetu – moćni Titan – brzine od preko 20 petaFLOPS-a.

Američki pregovarači, uključivši FBI, užurbano su pregovarali s otmičarima dok je avion prelijetao Oak Ridge. Pregovarači su ospjeli osigurati svotu od 2-2.5 milijuna dolara. Otmičari su odlučili sletjeli u gradu Chattanoogi nedaleko od Oak Ridgea i preuzeti novac. To im je uspjelo, a zatim su opet poletjeli i uputili se na – Kubu.

Međutim, Fidel Castro nije ispunio njihova očekivanja. Na Kubi su otmičari na kraju uhićeni i osuđeni na dugogodišnje zatvorske kazne. Kubanci su avion i novac od otkupnine vratili SAD-u u prilično velikodušnoj gesti. Ukupno je drama oko otmice trajala oko 30 sati.

Komentari