Na današnji dan

Otmica i ubojstvo talijanskog premijera (1978.)

Crvene brigade (tal. Brigate Rosse) bile su ilegalna komunistička organizacija osnovana 1970. u Milanu. Osnivači su bili Renato Curcio,  Margherita Cagol i Alberto Franceschini. Njihov uzor bila je gradska gerila iz Urugvaja. U manje od dvadeset godina izveli su 73 atentata te organizirali otmice i pljačke banaka.

Krajem 70-ih godina proveli su brojne terorističke aktivnosti. Posebnu pozornost dobili su otmicom talijanskog premijera Alda Mora 16. ožujka 1978. godine. Uz njega je bilo pet osoba i svi su ubijeni. Talijanska vlada nije htjela pregovarati s otmičarima. Crvene brigade držale su premijera 55 dana i nastavili s terorističkim akcijama. Htjeli su pokazati kako su sposobni uništiti centar talijanske države. Inače su puštali otete osobe nakon nekog vremena, ali ovog puta ne. Premijer Aldo Moro ubijen je nakon 55 dana zarobljeništva. Tijelo je pronađeno u prtljažniku automobila u Rimu. O pravim motivima ubojstva još se raspravlja, a spominje se uplitanje stranih vlada.

Ubojstvo premijera nije donijelo Crvenim brigadama podršku niti u ekstremnoj ljevici niti u narodu te je ubrzalo donošenje antiterorističkih zakona. U nekoliko godina uhićeno je gotovo 2000 navodnih terorista. Time se uvelike smanjio broj terorističkih akcija. Posljednje ubojstvo dogodilo se 1988., kad je ubijen senator Roberto Ruffilli. Crvene brigade raspale su se na nekoliko manjih, mnogo slabijih skupina.

Piše: Marsela Alić


Komentari