Na današnji dan

Otkuda je zapravo potjecao Bruce Lee? – 1940.

Premda mu je otac bio Kinez, majka mu je bila napola Kineskinja, a napola bjelkinja. Bruce Lee rođen je u SAD-u, a kad je bio tromjesečna beba roditelji su se s njim preselili u Hong Kong.

Dana 27. studenog 1940. godine rođen je znameniti Bruce Lee. Rodio se u San Franciscu, u poznatoj četvrti Chinatown. Ta četvrt u San Franciscu predstavlja danas najveću kinesku zajednicu u čitavom svijetu izvan azijskog kontinenta.

Bruce Lee nije u potpunosti bio kineskog podrijetla. Naime, premda mu je otac bio Kinez, majka mu je bila napola Kineskinja, a napola bjelkinja. Kad je mali Bruce bio star samo tri mjeseca, roditelji su mu iz SAD-a otišli u Hong Kong, tako da je u tom gradu proveo djetinjstvo. Bruce Lee bio je zapravo prilično uglednog podrijetla. Naime, otac mu je bio poznati glumac, a majka je pripadala jednoj od najuglednijih obitelji iz Hong Konga.

Zanimljivo je da su Leejevi u Hong Kong s bebom došli upravo 1941. godine, a japanska je carska vojska te iste godine izvršila invaziju na Hong Kong (taj je grad bio pod britanskom upravom, a Velika Britanija i Japan zaratili su u Drugom svjetskom ratu). Tako je mali Bruce Lee još kao malo dijete proveo tri godine i 8 mjeseci pod japanskom okupacijom.


Bruce se vratio u SAD kad mu je bilo 18 godina. Navodno je pri povratku imao samo 100 dolara u džepu. Jedno je vrijeme radio čak i kao konobar u kineskom restoranu. Godine 1961. upisao se na Sveučilište savezne države Washington u Seattleu.

Nakon vrlo uspješne, ali kratke filmske karijere, Lee je iznenada umro 1973. godine, kad su mu bile samo 32 godine. Uzrok smrti dugo je vremena bio kontroverzan, ali pretpostavlja se da je umro od alergijske reakcije na neku kemijsku tvar, vjerojatno iz lijekova.

Komentari