Na današnji dan

Otkriveno Lice na Marsu – 1976.

Radi se o brdu promjera oko 2.000 metara, koje iz zraka nevjerojatno podsjeća na ljudsko lice. Mnogi autori prihvatili su tezu da Lice na Marsu dokazuje postojanje marsovske civilizacije. 

Dana 25. srpnja 1976. godine američka sonda Viking 1 snimila slavnu fotografiju Lica na Marsu. Radi se o brdu promjera oko 2.000 metara, koje iz zraka nevjerojatno podsjeća na ljudsko lice. Ta se formacija nalazi u regiji Marsa nazvanoj Cydonia, između dolinskih područja Acidalia Planitie i brdovitih krajeva Arabia Terre, na sjevernoj polutki. Kad je glavni znanstvenik projekta Viking vidio fotografiju isprva ju je odbacio kao igru svjetla i sjene, no Viking je 35 orbita kasnije snimio novu fotografiju pod drugačijim kutom i na njoj se također vidjelo lice. Kad je javnost saznala za navedene fotografije nastalo je uzbuđenje zbog tumačenja da su lice sagradila inteligentna bića.

Takva struktura ogromnih dimenzija desetak je puta većeg promjera od egipatskih piramida i stotine puta je većeg volumena. Mnogi autori prihvatili su tezu da Lice na Marsu dokazuje postojanje marsovske civilizacije, no ozbiljni znanstvenici najčešće su odbacivali takve teorije. Poznati Carl Sagan također se osvrnuo na Lice na Marsu upozorivši da se ljudi ne smiju dati zavarati iluzijama. Mnogi SF filmovi i serije iskoristili su Lice na Marsu za svoju radnju, uključivši Misiju na Mars Briana De Palme iz 2000. godine, s Timom Robbinsom i Garyjem Siniseom u glavnim ulogama.


Komentari