Na današnji dan

Otkriveni važni fosilni ostaci u Kanadi (1909.)

Dana 30. kolovoza 1909. otkriveni su važni fosilni ostaci u Burgess Shaleu u Kanadi. Starost im je procijenjena na čak 508 milijuna godina, a nalazište je otkrio američki paleontolog Charles Walcott, koji je u to vrijeme bio na čelu znamenite institucije Smithsonian (s glavnim sjedištem u američkom glavnom gradu Washingtonu). Burgess Shale nalazi se u kanadskoj provinciji Britanskoj Kolumbiji, blizu granice sa susjednom provincijom Albertom te oko 270 kilometara sjeverno od granice između Kanade i SAD-a na 49. paraleli.

Fosilni ostaci pronađeni u Burgess Shaleu postali su svjetski poznatima zbog činjenice da su u njima bili sačuvani i otisci mekih dijelova pretpovijesnih živih organizama. Fosili su pripadali razdoblju kambrija, a sadržavali su ostatke životinjskih organizama prividno različitih od bilo kojih pretpovijesnih životinja poznatih u to doba (primjerice, životinje s pet očiju i puževima slične organizme s bodljama).

Takva začuđujuća različitost od ranijih fosilnih otkrića izazvala je golemo znanstveno zanimanje za ostatke pronađene u Burgess Shaleu, kao i za kambrijsko doba općenito (stvoren je i pojam „kambrijske eksplozije“ za iznenađujuće velik broj diferenciranih životinjskih oblika koji su se razvili u razmjerno kratkom vremenu tijekom kambrija). Otkrivaču Charlesu Walcottu pri iskapanjima su pomagali njegov sin Sidney i kći Helen.

Komentari