Na današnji dan

Otkrivena značajna grobnica beznačajnog faraona Tutankamona (1922.)

Godine 1922. velika je vijest odjeknula čitavim svijetom i pobudila veliko zanimanje. Britanski arheolog Howard Carter i lord George Edward Carnarvon otkrili su gotovo netaknutu Tutankamonovu grobnicu u Dolini kraljeva. Nakon početnog iskopavanja, na današnji dan 1922. ušli su u grobnicu beznačajnog egipatskog faraona Tutankamona (o. 1341. pr. Kr. –  o. 1323. pr. Kr.). Ipak, uz njega je položena velika količina dragocjenih grobnih priloga. 

Neki su prilozi izrađeni posebno za pokop, dok su neki predmeti uzeti iz njegovog doma i bili su u svakodnevnoj uporabi poput namještaja i nakita. Stavljanje svakodnevnih predmeta u grob nije bilo tipično za sve dinastije. Stoga nam ovakve grobnice daju rijedak uvid u svakodnevni život i uporabu predmeta. 

Posebno izrađeni predmeti često su prekriveni zlatnim listićima. Jedan takav artefakt je zlatna maska mase 12 kilograma pronađena na Tutankamonu. Prekrivala mu je glavu, vrat i ramena. I sarkofazi su bili pozlaćeni osim jednog, koji je izrađen posve od zlata i teži 110 kilograma. Pronađeno je i zlatno prijestolje, mnogo nakita, zlatne sandale, luk i strelica, bojna kola, oprema za lov, bodež od meteorskog željeza, vrčevi vina te limeni puhači instrument nalik trompeti. 

Piše: Marsela Alić

Komentari