Na današnji dan

Otkrivena prapovijesna skulptura Willendorfske Venere (1908.)

Figurica Willendorfske Venere visoka je samo 11,1 centimetara, a izrađena je od vapnenca kakav se u prirodi ne nalazi u dijelu Austrije u kojem je pronađena. 

Kod austrijskog mjesta Willendorfa 7. kolovoza 1908. godine otkrivena je prapovijesna skulptura žene, koja je postala svjetski poznatom pod nazivom Willendorfska Venera. Tamošnja iskopavanja vodio je Josef Szombathy s Hugom Obermaierom i Josefom Bayerom, a skulptura se danas nalazi u bečkom Prirodoslovnom muzeju (njem. Naturhistorisches Museum). Mjesto Willendorf nalazi se uz obalu Dunava u Donjoj Austriji, samo oko deset kilometara od znamenitog samostana Melk te oko 70 kilometara zapadno od Beča.

Figurica Willendorfske Venere visoka je samo 11,1 centimetara, a izrađena je od vapnenca kakav se u prirodi ne nalazi u tom kraju. Procjene o starosti figurice kreću se u rasponu od 30.000 do 24.000 godina, tj. njeno vrijeme nastanka padalo bi između 28.000 i 22.000 godina prije Krista. To je, za usporedbu, nekoliko tisuća godina prije nastanka znamenitih prapovijesnih slikarija u Altamiri i Lascauxu. Na figurici nisu izrađene crte lica, a sekundarne spolne karakteristike izrazito su naglašene, osobito grudi, zbog čega se smatra da je figurica bila povezana s plodnošću i rađanjem djece. Njena prava namjena ostaje do danas upitnom, a zanimljivo je da nije mogla samostalno stajati jer, poput sličnih figurica tog tipa, nikada nije imala stabilnu bazu.


Komentari