Na današnji dan

Otkrivena mogućnost postojanja naslaga leda ispod površine Marsa – 2002.

Postojanje tla pomiješanog s ledom na znatnim površinama Marsa predstavlja veliku nadu za buduće projekte na tom planetu. 

Mogućnost postojanja velikih naslaga leda ispod površine planeta Marsa otkrivena je 28. svibnja 2002. godine. Naime, instrumenti na NASA-inoj svemirskoj letjelici imena 2001 Mars Odyssey otkrili su da na znatnim dijelovima Marsove površine postoje naslage leda. Takav se led pomiješan s tlom vjerojatno nalazi tik ispod površine planeta.

Prema NASA-inim izvještajima za javnost moglo bi se raditi o količini vode jednakoj otprilike dvama jezerima Michigan u SAD-u. Spomenute naslage vjerojatno su slične trajno zamrznutim površinama nekih dijelova planeta Zemlje. Postojanje tla pomiješanog s ledom na znatnim površinama Marsa predstavlja veliku nadu za buduće projekte na tom planetu. Naime, iz takvog se tla jednostavnim otapanjem može dobiti voda, koja je nužna za većinu ljudskih aktivnosti. Prema dostupnim podacima, tlo pomiješano s ledom na Marsu moglo bi se nalaziti već i na dubinama manjima od jednog metra, što dodatno olakšava dolazak do vode. Spomenuta svemirska letjelica 2001 Mars Odyssey još uvijek kruži oko Marsa, obilazeći taj planet otprilike svakih 118 minuta. U nedavno je vrijeme otkrivena mogućnost da na Marsu povremeno postoji i tekuća voda. 

Pretpostavlja se da je u prošlosti voda po Marsu tekla u znatno većim količinama, tako da je ostavila tragove na njegovom tlu.


Komentari