Na današnji dan

Otkrivena imena članova talijanske masonske lože P2 – 1981.

Pet dana kasnije, 26. svibnja, zbog ovog skandala čitava vlada bila je prisiljena dati ostavku.

Talijanska vlada objavila je imena članova tajne masonske lože Propaganada Due (P2) . 21. svibnja 1981. godine. Po talijanskom ustavu tajne su lože zabranjene i zabranjeno je sudjelovanje vladinih dužnosnika u tajnim organizacijama. Samim time je djelovanje tajne lože P2 bilo ilegalno. Na popisu članova bili su poznati Talijani, primjerice Silvio Berlusconi, zatim Roberto Calvi (čelnik propale banke Ambrosiano), admiral Giovanni Torrisi (šef Glavnog stožera talijanske vojske) i cijeli niz generala.

Lista je sadržavala ukupno 962 imena, od čega su 44 bila parlamentarna zastupnika, 49 su bili bankari, trojica ministri, a preko dvije stotine vojni časnici. Na listi su bili i svi šefovi talijanskih tajnih službi. Pretpostavlja se da je dobar dio članova ipak ostao tajan, jer je loža ukupno mogla imati preko 1.600 pripadnika. Na čelu lože bio je Licio Gelli, s masonskom titulomMaestro venerabile. Upravo u njegovoj kući policija je pretresom pronašla popis članova lože Propaganda Due. Inače, Gelli je bio pod istragom zbog afere koja je nastala propašću navedene banke Ambrosiano.

Pet dana kasnije, 26. svibnja, zbog ovog skandala čitava vlada bila je prisiljena dati ostavku.Talijanski komunisti optužili su vladu da je odugovlačila s objavom imena. Premijer Arnaldo Forlani pod pritiskom javnosti dao je ostavku, a njegova vlada je raspuštena. Novim premijerom postao je liberal Giovanni Spadolini, koji je time postao prvi talijanski premijer od Drugog svjetskog rata koji nije bio demokršćanin.

piše: Dražen Krajcar


Komentari