Na današnji dan

Otkrivena grobnica makedonskog kralja Filipa II. – 1977.

Osmog studenog 1977. godine u Grčkoj je otkriven jedan od najzanimljivijih arheoloških nalaza u proteklih četrdesetak godina. Naime, kod mjesta Vergina u sjevernoj Grčkoj otkrivena je grobnica s ostatcima iz vremena antičkih makedonskih kraljeva. Grobnica je pripadala ocu Aleksandra Velikog – slavnom kralju Filipu II. Makedonskom.

Kralj Filip II. bio je moćan vladar koji je uspješno proširio svoje Makedonsko Kraljevstvo. Napomenimo, u njegovo se doba naziv Makedonija koristio prvenstveno za područje današnje sjeverne Grčke. Filip II. imao je pretenzije podvrgavanja svojoj vlasti grčkih gradova, protiv čega je ustao poznati atenski govornik Demosten sa svojim slavnim Filipikama (govorima protiv Filipa II.). Filip je savez grčkih gradova pobjedio u bitki od Heroneje u kolovozu 338. godine pr. Kr., nakon čega je sklopljen ugovor o općem miru, ali su nominalno grčki gradovi-države priznavali Filipovu vrhovnu vlast. Također je osnovan i ratni savez te je odlučeno da će Grci pod vodstvom Filipa krenuti u rat protiv Perzije, koji je započeo dvije godine 336. U ljeto iste godine Filipa II. ubili su njegovi protivnici u Makedoniji.

Gradić Vergina, pokraj kojeg je grobno mjesto otkriveno, nalazi se oko 50 km zapadno od Soluna i oko 80 km južno od današnje grčko-makedonske granice. Među otkrivenim grobnim predmetima ima vrlo vrijednih stvari izrađenih od zlata i bjelokosti. Kovčeg u kojem su bile pohranjene kosti pokojnika izrađen je od zlata, a na poklopcu se nalazi motiv sunca sa zrakama Sličan motiv današnja Republika Makedonija koristi kao nacionalni simbol.

piše: Dražen Krajcar


Komentari