Na današnji dan

Otkrivena golema Palača u stijeni (1888.)

Znamenita Palača u stijeni u Coloradu, najpoznatiji arheološki spomenik iz razdoblja drevne indijanske Pueblo kulture, otkrivena je 18. prosinca 1888. godine. Inače, naziv Pueblo španjolskog je podrijetla, a dodijelili su ga toj indijanskoj kulturi španjolski kolonizatori zbog činjenice da su njeni pripadnici živjeli u razmjerno velikim naseljima (španjolska riječ pueblo označava grad ili naselje).

Palača u stijeni nalazi se na području zvanom Mesa Verde u Coloradu, nedaleko od mjesta gdje se u jednoj točki dodiruju uglovi četiriju američkih saveznih država (Colorado, Novi Meksiko, Utah i Arizona). Palaču su (u doba tzv. Divljeg zapada) otkrili Richard Wetherill i Charlie Mason, dvojica kauboja (stočara) s područja Colorada.

Drevni narod Pueblo sagradio je Palaču u stijeni otprilike krajem 12. i početkom 13. stoljeća. Imala je oko 150 prostorija, a u njoj je moglo stanovati stotinjak ljudi. Narod koji je sagradio palaču neki nazivaju i imenom Anasazi (riječ koja je vjerojatno preuzeta od Navajo Indijanaca), no češći je naziv Drevni Pueblo narodi (engl. Ancient Pueblo Peoples). Građevine te kulture danas su zapravo najstarije ljudske građevine na području SAD-a.


Komentari