Na današnji dan

Otkriven veliki Neptunov satelit Triton (1846.)

Dana 10. listopada 1846. engleski astronom William Lassell otkrio je veliki Neptunov mjesec nazvan Triton. Riječ je o daleko najvećem prirodnom satelitu planeta Neptuna, kojem je masa čak oko 400 puta veća od mase sljedećeg najvećeg mjeseca, Proteja (lat. Proteus).

Triton je među velikim mjesecima u Sunčevom sustavu jedinstven po svojoj retrogradnoj orbiti (jedini kruži u smjeru suprotnom od smjera kruženja svog matičnog planeta). Iz te se njegove osobine zaključuje da nije mogao nastati u istom dijelu Sunčeva sustava kao Neptun, nego je došao izdaleka, a tek je naknadno zarobljen Neptunovom gravitacijom u orbitu oko tog planeta. Triton je nešto veći od Plutona, kojeg se nekoć smatralo planetom, a u međuvremenu je klasificiran u patuljaste planete. Postoji i teorija o sličnom nastanku Tritona i Plutona, po kojoj je Triton nekoć također kružio oko Sunca, a naknadno se našao zarobljen u orbiti oko Neptuna.

Površina Tritona iznosi čak 23.018.000 četvornih kilometara, gotovo kao površina cijele Sjeverne Amerike. Spomenuti otkrivač Tritona, William Lassell, svojedobno se bio obogatio kao vlasnik pivovare, što mu je omogućilo da se posveti astronomiji. Osim Tritona, William Lassell otkrio je i Uranove mjesece nazvane Ariel i Umbriel.


Komentari