Na današnji dan

Otkriven veliki arktički otok Spitsbergen (1596.)

Dana 17. lipnja 1596. nizozemski istraživač Willem Barentsz otkrio je Spitsbergen, otok koji se nalazi unutar arktičkog polarnog područja. Spitsbergen je razmjerno velik otok, najveći koji pripada Norveškoj, jer mu je površina čak 39.044 četvornih kilometara, tj. 3904.400 hektara. Zanimljivo je da je Spitsbergen veći čak i od Sicilije, Sardinije i Tajvana, no na njemu živi samo oko 2.600 osoba (na Siciliji živi više od 5.000.000 stanovnika, a na Tajvanu više od 23.000.000).

Willem Barentsz podrijetlom je bio iz sjeverne Nizozemske (Frizije), a vršio je opsežna arktička istraživanja. Primjerice, došao je čak i do Nove Zemlje (danas u sastavu Ruske Federacije). Zanimljivo je da je Barentsz prilikom svog posljednjeg istraživačkog putovanja i poginuo, i to samo oko godinu dana nakon otkrića Spitsbergena.

Naziv Spitsbergen uzet je iz nizozemskog jezika, a znači otprilike šiljate planine. Danas je otok Spitsbergen u sastavu Norveške, a zanimljivo je da se na njemu nalazi i najsjevernija zračna luka na svijetu s redovitim letovima – Zračna luka Svalbard.

Komentari