Na današnji dan

Otkriven otok koji je postao uzorom za roman o Robinsonu Crusoeu? – 1574.

Otok Robinson Crusoe dio je Otočja Juan Fernández, koje pripada Čileu. Taj otok ima površinu od 47.94 četvornih kilometara.

Dana 22. studenog 1574. godine prvi su Europljani otkrili Otočje Juan Fernández, smješteno oko 670 kilometara od obale Čilea. Na tom je otočju zaglavio škotski pomorac Alexander Selkirk, a njegovo višegodišnje iskustvo života u izoliranim uvjetima moglo je Danielu Defoeu poslužiti kao inspiracija za pisanje znamenitog romana o Robinsonu Crusoeu. Dapače, zanimljivo je da jedan od otoka Otočja Juan Fernández danas nosi ime Otok Robinson Crusoe (španj. Isla Robinson Crusoe).

Osim spomenutog Otoka Robinsona Crusoea, u Otočju Juan Fernández nalaze se još dva veća otoka – Santa Clara i Alejandro Selkirk (nazvan po spomenutom škotskom pomorcu Alexanderu Selkirku). Ukupna površina cijelog otočja iznosi manje od 100 četvornih kilometara, a ondje živi oko 900 stanovnika. Otoci su vulkanskog podrijetla i imaju klimu sličnu sredozemnoj. Zanimljivo je da na tim otocima prije dolaska Europljana nije bilo sisavaca, gmazova i vodozemaca.

Otok Robinson Crusoe ima površinu od 47.94 četvornih kilometara tj. 4,794 hektara, što ga čini nešto većim od hrvatskog Lastova. Najviši planinski vrh tog otoka visok je čak 915 metara. Zanimljivo je da Otok Robinson Crusoe ima i pistu za slijetanje zrakoplova, što znači da se iz Čilea (države kojoj pripada cijelo Otočje Juan Fernández) do njega može doći i zračnim putem. Inače, Otočje Juan Fernández dobilo je ime po španjolskom pomorcu Juanu Fernándezu, koji ga je otkrio na današnji dan 1574. godine.


Komentari