Na današnji dan

Otkriven najveći ponor na svijetu – 1966.

U ponor Sótano de las Golondrinas slijetali su i baloni s ljudskom posadom.

Dana 27. prosinca 1966. otkriven je u meksičkom gorju najveći špiljski ponor na svijetu. Nalazi se u planinskom kršovitom kraju, otprilike na pola puta između grada San Luis Potosi i luke Tampico na obali Meksičkog zaljeva.

Ponor je nazvan Sótano de las Golondrinas što na španjolskom otprilke znači Lastavičja špilja. Radi se o golemoj rupi u zemlji, dubokoj oko 370 metara. Načelno je oblik te rupe poput velike boce, širokog dna i užeg gornjeg dijela. Dimenzije poda špilje su otprilike 303 x 135 metara, a na površini zemlje sužava se u otvor kružnog oblika i promjera od oko 55 metara.

Ponor Sótano de las Golondrina tako je prostran da bi se u njega lako mogao smjestiti čitav newyorški neboder Chrysler Building. U ponoru se može ostvariti najduži podzemni slobodni pad na svijetu (postoje i dublji ponori, čak i na našem Velebitu, ali nisu tako široki, ravni i prostrani). U ponor Sótano de las Golondrinas slijetali su i baloni s ljudskom posadom, jer je gornji otvor dovoljno širok. Bio je popularna destinacija za base-jumping, ali se u novije vrijeme nastoji ograničiti tamošnji turizam, radi očuvanja zanimljive ptičje populacije koja obitava ponor i po kojoj je, uostalom, dobio i ime.


Komentari