Na današnji dan

Otkriven najveći naftni izvor u povijesti SAD-a – 1910.

Tok nafte iz izvora bio je toliko velik da ga je bilo nemoguće obuzdati dostupnom tehnologijom. Iz izvora je tijekom 18 mjeseci isteklo čak oko 1,4 milijuna kubičnih metara sirove nafte prije nego je obuzdan.

Dana 14. ožujka 1910. godine otkriven je najveći naftni izvor u povijesti SAD-a. Radilo se o izvoru Lakeview broj jedan (engl. Lakeview Gusher Number One), smještenom oko 140 kilometara sjeverozapadno od Los Angelesa, nedaleko od kalifornijskog grada Bakersfielda. Riječ je o najjužnijem dijelu Doline San Joaqin, na području naftnog polja Midway-Sunset. Izvor Lakeview nastao je bušenjem na mjestu gdje se nafta nalazila pod velikim pritiskom i u velikoj količini, tako da je njegovo otvaranje izazvalo veliku erupciju nafte. Gejzir nafte oštetio je uređaje na površini. Duže je vrijeme tijek nafte iz tog izvora bio toliko velik da ga je bilo nemoguće obuzdati dostupnom tehnologijom. Iz izvora je tijekom 18 mjeseci isteklo čak oko 1,4 milijuna kubičnih metara sirove nafte prije nego je obuzdan.

Bušotina kojom je otvoren taj izvor bila je duboka 740 metara, a proboj nafte kroz nju stvorio je spomenuti gejzir. Obuzdavanje je uspjelo samo oko pola godine prije nego se dogodila katastrofalna nesreća potonuća Titanica na Atlantskom oceanu. Od nafte koja je istekla spašeno je manje od jedne polovine, i to pomoću improviziranog sustava pregrada koje su odvodile naftnu rijeku prema spremnicima.

Komentari