Select your Top Menu from wp menus

11.09.

Otkriven najskuplji otok na svijetu (1609.)

Otkriven najskuplji otok na svijetu (1609.)

Engleski istraživač Henry Hudson plovio je uz obale Sjeverne Amerike proučavajući to područje za Nizozemsku istočnoindijsku kompaniju i tražeći sjeverni prolaz do Azije. Istraživao je obale rijeke koja se danas po njemu zove Hudson River i naišao na otok Manhattan 11. rujna 1609. godine. Ime tog otoka potječe od indijanskih riječi Manna-hata, koje znače otok s mnogim brdima. Kasnije će otok biti otkupljen od Indijanaca za sitnu robu u vrijednosti 60 guldena, što se prije navodilo da je jednako 24 dolara, a zapravo je po današnjim mjerilima bliže svoti od 1.000 dolara.

Henry Hudson je na sljedećem putovanju, ponovno u potrazi za sjeverozapadnim putem do Azije, no ovaj put pod britanskom zastavom, obišao poluotok Labrador i došao u današnji Hudsonov zaljev (taj zaljev u Kanadi također se zove po njemu). Tamo je njega i njegovu posadu preko zime zarobio led, pa su morali prezimiti na kopnu. Kad je Hudson s dolaskom toplog vremena htio nastaviti tražiti put prema Aziji, posada broda se pobunila. Ostavili su Hudsona i nekoliko njegovih suradnika u čamcu, a sami se vratili u Englesku.

Hudson i njegovi kolege više nikada nisu viđeni. Pobunjenike su u Engleskoj uhitili i sudili im, ali nisu ih htjeli smaknuti, vjerojatno zbog toga što su imali vrijedno znanje o sjevernim obalama Kanade. Na taj način preživjeli su, premda je u to doba kazna za pobunu bila smrt.

Facebook Comments

Vezani članci