Na današnji dan

Otkriven mogući najbliži planet izvan Sunčevog sustava – 2012.

U proteklih desetak godina otkriveno je otprilike tisuću tzv. ekstrasolarnih planeta (planeta koji kruže oko drugih zvijezda, a ne našeg Sunca). 

Dana 16. listopada 2012. godine objavljena je mogućnost postojanja svemirskog tijela za koje se pretpostavlja da bi bilo nama najbliži planet izvan Sunčevog sustava. Za sada ga se naziva Alfa Centauri Bb. U proteklih desetak godina otkriveno je otprilike tisuću tzv. ekstrasolarnih planeta (planeta koji kruže oko drugih zvijezda, a ne našeg Sunca). Alfa Centauri Bb bio bi najbliži od tih planeta, jer je zvjezdani sustav Alfa Centauri najbliži našem Suncu. Alfa Centauri je tzv. binarni sustav tj. sustav s dvije zvijezde – Alfa Centauri A i Alfa Centauri B – koje kruže oko zajedničkog središta mase, pri čemu je za njih vezan još jedan crveni patuljak nazvan Proxima Centauri.

Planet Alfa Centauri Bb nazvan je tako jer kruži oko zvijezde Alfa Centauri B. Ta je zvijezda samo malo manja i lakša od našeg Sunca, a ponešto je i niže površinske temperature, te narančaste boje.

Spomenuti planet bio bi prilično sličnih dimenzija kao naša Zemlja. Međutim, bio bi tako blizu svojoj zvijezda da se ne nalazi u tzv. naseljivoj zoni. Naime, pretpostavlja se da taj planet kruži oko zvijezde Alfa Centauri B na udaljenost oko 25 puta manjoj nego Zemlja oko Sunca (tj. na desetak puta manjoj udaljenosti Merkura od Sunca). Time bi površina tog planeta bila izrazito visoke temperature, oko 1.200 °C.


Komentari