Na današnji dan

Otkriven misteriozni dječak Kaspar Hauser – 1828.

Vrlo rano nastala je teorija da je Kaspar Hauser zapravo princ prijestolonasljednik Velikog Vojvodstva Baden, koji je otet iz kolijevke.

Kaspar Hauser, neobičan dječak nepoznatog podrijetla, pronađen je 26. svibnja 1828. godine. Primijećen je na ulicama njemačkog grada Nürnberga, a sa sobom je nosio pismo u kojem je ukratko bila opisana njegova navodna sudbina. Naime, u pismu je nepoznati autor izjavio da je svojedobno primio dječaka pod svoju skrb, da je dječak bio podučavan u pisanju, čitanju i kršćanskoj vjeri, ali da nikada nije stupio nogom iz kuće. Ostalo je do danas nepoznato tko je bio autor tog pisma i je li priča opisana u njemu istinita.

Neobičan slučaj Kaspara Hausera postao je poznat u Europi i privukao je mnoge znanstvenike, istraživače, pa čak i bogate filantrope. Vrlo rano nastala je teorija da je Kaspar Hauser zapravo princ prijestolonasljednik Velikog Vojvodstva Baden, koji je otet iz kolijevke, a na čije je mjesto podmetnuto mrtvo novorođenče. Paralelno, razvijale su se i teorije da je Kaspar Hauser zapravo varalica.

Do danas je ostao nepoznat pravi identitet Kaspara Hausera i njegovo podrijetlo. Umro je u Ansbachu u Bavarskoj 1833. godine, otprilike pet i pol godina nakon što je pronađen. Tijekom tih godina neobično se ponašao, a njegove su reakcije zbunjivale tadašnje stručnjake. Pretpostavlja se da mu je u trenutku smrti, koja je također bila misteriozna, bila otprilike 21 godina (nije poznat točan datum njegovog rođenja pa se o njegovoj dobi može samo nagađati).

piše: Dražen Krajcar


Komentari