Na današnji dan

Otkriven Marsov mjesec Fobos (1877.)

Dana 18. kolovoza 1877. otkriven je Marsov mjesec (prirodni satelit) Fobos. To je jedan od dva Marsova mjeseca, pri čemu drugi ima ime Deimos. Naime, imena Fobos i Deimos uzeta su iz grčke mitologije, a predstavljaju bogove blizance, sinove Aresa (Marsa) i Afrodite (Venere), pri čemu Fobos znači strah, a Deimos užas.

Fobos i Deimos vrlo su maleni sateliti i nepravilnog su oblika. Fobos je otprilike elipsoidnog oblika, a najduža mu je dimenzija oko 26,8 kilometara. Ukupno njegova površina iznosi oko 610.000 hektara. Unatoč tome što je razmjerno malen u usporedbi s Zemljinim Mjesecom, Fobos ipak ima masu od preko 10 tisuća milijardi tona.

Fobos je otkrio američki astronom Asaph Hall, a zanimljivo je da se po njegovoj supruzi zove najveći krater na Fobosu – Stickney (to joj je bilo djevojačko prezime). Riječ je o krateru koji je razmjerno vrlo velik, tako da zauzima znatan dio Fobosove površine. Fobosova orbita relativno je blizu Marsove površine, na visini od oko 6 tisuća kilometara (to je niže od bilo kojeg drugog poznatog mjeseca u Sunčevom sustavu). Posljedica toga je i kratko vrijeme potrebno da taj satelit obiđe Mars, samo 7,6 sati.

Komentari