Na današnji dan

Otkriven kip Venere Milske na grčkom otoku Milu – 1820.

Pretpostavlja se da je skulptura Venere Milske izrađena između 130. i 100. godine prije Krista. Otok Mil, na kojem je otkrivena 1821. godine, nalazi se u Egejskom moru, otprilike na pola puta između Atene i Krete.

Dana 8. travnja 1820. godine otkrivena je na otoku Milu znamenita antička skulptura poznata kao kip Venere Milske. Danas se ta skulptura nalazi u pariškom Louvreu i predstavlja jedan od najpoznatijih ostataka umjetnosti iz starog vijeka uopće. Premda je danas ta skulptura općenito poznata pod imenom Venere, može ju se nazivati i Afroditom, jer je grčkog podrijetla (Venera je rimski pandan grčke božice Afrodite). Pretpostavlja se da je skulptura izrađena između 130. i 100. godine prije Krista, u doba kad je grčko područje već bilo pod vlasti Rimske Republike. S tog je stanovišta i rimski naziv Venera Milska donekle prikladan.

Kip Venere Milske visok je 203 centimetra, što znači da je u veličini nešto većoj od prirodne. Kip je otkrio Grk imenom Yorgos Kentrotas uoči početka Grčkog rata za neovisnost. U tom su se ratu Grci borili protiv Osmanskog Carstva, koje je do tada vladalo nad njihovim područjem. Grčki rat za neovisnost izbio je u prvoj polovini 1821. godine, a strani diplomati uspjeli su kip Venere Milske prebaciti s grčkog otoka Mila u pariški Louvre.


Inače, otok Mil, poznat i po imenima Milos/Melos, nalazi se u Egejskom moru, otprilike na pola puta između Atene i Krete. Površina otoka Mila iznosi 160,1 četvornih kilometara, što znači da je veći od Mljeta, no manji od Korčule.

Komentari