Na današnji dan

Otkriće zlata u Kaliforniji – 1842.

Tada je područje današnje američke savezne države Kalifornije pripadalo još uvijek Meksiku.

Dana 9. ožujka 1842. godine dogodilo se prvo poznato zabilježeno otkriće zlata u Kaliforniji. Naime, tog je dana Francisco Lopez otkrio zlato na kalifornijskom ranču zvanom Rancho San Francisco. Bitno je napomenuti da se taj ranč nije nalazio u blizini današnjeg velegrada San Francisca, nego je imao ime po sv. Franji (španjolski San Francisco). Ranč San Francisco nalazio se sjeverozapadno od današnjeg Los Angelesa, na lokaciji udaljenoj oko 40 kilometara od Hollywooda i Beverly Hillsa.

Tada je područje današnje američke savezne države Kalifornije pripadalo još uvijek Meksiku, kao teritorijalna jedinica zvana Alta California. Tek četiri godine kasnije proglasila je Kalifornija nezavisnost, a zatim je ubrzo priključena SAD-u kao njegova 31. savezna država.

Prvo zlato otkrio je Francisco Lopez kod jednog hrasta na spomenutom ranču. Kalifornijska Zlatna groznica (eng. Gold Rush) započela je tek 1848. godine, a proizvela je ogroman priljev stanovništva u Kaliforniju. Naime, procjenjuje se da je oko 300.000 ljudi u kratkom roku pristiglo u Kaliforniju kopnom i morem u potrazi za zlatom.

Komentari