Na današnji dan

Otet Kim Dae-jung – Azijski Nelson Mandela (1973.)

Za vrijeme njegovog predsjedničkog mandata od 1998. do 2003. godine Južna Koreja se demokratizirala, ekonomski oporavila, poboljšala socijalnu skrb i dobila veći međunarodni značaj.

Znameniti južnokorejski državnik Kim Dae-jung, kasniji nobelovac i predsjednik otet je 8. kolovoza 1973. godine u Japanu. U to vrijeme bio je vođa opozicije protiv vlasti južnokorejskog diktatora Park Chung-heea.

Najprije je potrebno reći nekoliko riječi o otetom Kim Dae-jungu. On svakako pripada najznačajnijim Južnokorejcima modernog vremena i svaki bi zapadnjak iz opće kulture trebao znati ponešto o njemu. Naime, Kim Dae-junga zbog njegovog značaja nazivaju Azijskim Nelsonom Mandelom. Dobio je Nobelovu nagradu za mir 2000. godine. Za vrijeme njegovog predsjedničkog mandata od 1998. do 2003. godine Južna Koreja se demokratizirala, ekonomski oporavila, poboljšala socijalnu skrb i dobila veći međunarodni značaj, naročito putem FIFA Svjetskog nogometnog prvenstva 2002. godine. Kim Dae-jung po vjeri je bio rimokatolik, a to je doprinijelo porastu broja katolika u Južnoj Koreji.

Spomenutog dana, dok je Južnom Korejom još vladala diktatorska vlada generala Park Chung-heea, Kim Dae-jung otet je za vrijeme boravka u Japanu. Ugrabili su ga iz njegove sobe u hotelu Grand Palace u Tokiju. Otmicu je izvršila južnokorejska tajna služba KCIA (ekvivalent američkoj CIA-i). Ta je služba izgleda surađivala s yakuza organizacijom. Naime, cijeli kat hotela Grand Palace, osim Kimove sobe, bio je iznajmljen toj yakuza organizaciji.

Kima su odvukli u jednu od soba na tom katu, drogirali ga i brodom uputili prema Koreji. Na predavanju prilikom dodjele Nobelove nagrade Kim je opisao te događaje: “Agenti su me odnijeli na brod. Zavezali su me, stavili mi povez na oči i začepili usta. Upravo kad su me htjeli baciti preko palube, Isus Krist se pojavio preda mnom u velikoj jasnoći. Zagrlio sam ga i molio ga da me spasi. Upravo u tom trenutku, zrakoplov se s neba pojavio da me spasi od smrti.” I doista, to je bila japanska mornarica koja je počela progoniti otmičare. Kim je spašen i kasnije je mogao postati južnokorejskim predsjednikom.


Kim Dae-jung preminio je u siječnju 2009. godine.

Komentari