Select your Top Menu from wp menus

16.03.

Otet bivši talijanski premijer Aldo Moro (1978.)

Otet bivši talijanski premijer Aldo Moro (1978.)

Dana 16. ožujka 1978. bivšeg talijanskog premijera Alda Mora otele su Crvene brigade. Radilo se o jednom od najdramatičnijih događaja u talijanskoj politici druge polovine 20. stoljeća.

Otmicu su izvršili naoružani pripadnici Crvenih brigada, a pri njoj je došlo do velike pucnjave iz vatrenog oružja. Ubijena su dva karabinjera u vozilu u kojem je bio bivši premijer te još tri policajca u drugom vozilu. Otmica je izvršena u rimskoj ulici imena Via Fani, smještenoj na sjeverozapadu grada. Via Fani nalazi se otprilike šest kilometara od središta Rima i oko 3,5 kilometar od Vatikana. Nakon otmice držali su teroristi Alda Mora na nepoznatoj lokaciji tijekom čak 55 dana, a njegovo je mrtvo tijelo na kraju pronađeno u prtljažniku crvenog Renaulta 4 parkiranog u ulici imena Via Caetani.

Ta je ulica smještena znatno bliže središtu Rima od spomenute ulice u kojoj je izvršena otmica. Naime, Via Caetani nalazi se samo nekoliko stotina metara od Venecijanskog trga (tal. Piazza Venezia) u središtu Rima. Budući da su pojedinosti oko otmice Alda Mora sadržavale mnoge nelogičnosti, razvijen je cijeli niz teorija o tome što je bilo u pozadini tog čina.

Facebook Comments

Vezani članci