Na današnji dan

Charles Frederick Worth – otac pariške visoke mode (1895.)

Dana 10. ožujka 1895. godine umro je u Parizu znameniti Charles Frederick Worth – čovjek koga možemo smatrati ocem francuske visoke mode (tzv. Haute Couture). Rođen je u gradiću Bourneu u Engleskoj. Nije bio visokog podrijetla, a karijeru je započeo u Londonu, radeći u prodavaonici zavjesa i tkanina. Tamo je stekao određeno iskustvo, a u dobi od svega 20 godina preselio se u Pariz, gdje je uspio dobiti posao u uglednoj prodavaonici tkanina Gagelin i Opigez. Kad je stigao u Pariz, navodno još nije znao francuski jezik, a bio je i skromnog imovinskog stanja.

Radeći u Parizu za prodavaonicu Gagelin i Opigez, Worth se oženio jednom od njihovih manekenki imenom Marie Vernet. Za svoju mladu suprugu napravio je nekoliko jednostavnih haljina, koje su se svidjele kupcima, pa su tražili da ih sašije i za njih. S vremenom je to postao zanimljiv posao, premda su Worthovi poslodavci bili skeptični prema takvoj djelatnosti (krojenje haljina u to vrijeme nije bilo ugledan posao).

Worth se udružio s jednim bogatim Šveđaninom i otvorio vlastitu trgovinu za krojenje haljina 1858. godine. Worthov klijent postala je znamenita francuska carica Eugenija, poznata po tome da je nosila krinolinu najvećeg promjera – navodno čak 7 metara. Neki tvrde da je Worth čak bio i pokretač cjelokupne mode krinolina, ali taj je trend ipak počeo nešto ranije.

Posao je Worthu dobro uspio, a ubrzo su ga slijedili i drugi kreatori haljina, tako da je nastao pokret poznat pod nazivom visoka moda, koji se na neki način održao do danas. Kreatori odjeće otad su smatrani umjetnicima, a ne samo obrtnicima kao ranije. Charles Frederick Worth umro je u 70. godini života, nakon što je kreirao haljine za mnoge slavne žene, uključujući i poznatu austrijsku caricu Elizabetu zvanu Sissi.


Komentari