Na današnji dan

Otac Osame bin Ladena – osnivač moći i bogatstva obitelji bin Laden – 1967.

Bin Laden je dobio povlasticu gradnje svih graditeljskih projekata pokretanih od strane saudijskog kralja. Osobito je važan bio monopol koji je bin Ladenova kompanija dobila na gradnju džamija u Saudijskoj Arabiji. S vremenom je obitelj bin Laden postala najbogatija saudijska ne-kraljevska obitelj.

Dana 3. rujna 1967. godine u zrakoplovnoj nesreći poginuo je Mohammed bin Awad bin Laden, osnivač moći i bogatstva obitelji bin Laden. On je bio otac poznatog terorista Osame bin Ladena, a zgrnuo je golemo bogatstvo uglavnom pomoću svoje graditeljske kompanije. Danas je Saudi Binladin Group najveće graditeljsko poduzeće na svijetu, s projektima vrijednima milijarde dolara. 

Mohammed bin Awad bin Laden rođen je na području današnjeg Jemena. Bio je izvorno zapravo siromašan i slabo obrazovan, a već u ranoj fazi života preselio se na područje današnje Saudijske Arabije. Radio je  kao vratar u gradu Džedi (Jeddah). 

Bin Laden se od takvih skromnih početaka obogatio nakon što je pokrenuo svoju graditeljsku tvrtku, koja je privukla pažnju saudijskog kralja Abdul Aziza. Bin Laden je dobio povlasticu gradnje svih projekata pokretanih od strane saudijskog kralja. Osobito je važan bio monopol koji je bin Ladenova kompanija dobila na gradnju džamija u Saudijskoj Arabiji, ali i svugdje ondje u svijetu do kamo je sezao utjecaj saudijskog kralja. Tako je bin Ladenova kompanija radila i obnovu znamenite džamije Al-Aksa u Jeruzalemu.

Slijedio je niz graditeljskih projekata vrijednih milijarde dolara – izgradnja kraljevske palače u Meki, izgradnje vojnih baza, cesta itd. S vremenom je obitelj bin Laden postala najbogatija saudijska ne-kraljevska obitelj.


Zanimljivo je da je Mohammed bin Awad bin Laden imao 22 supruge, koje su mu rodile čak 54 djece. Nikada nije imao više od četiri supruge istovremeno, nego se razvodio i ponovno ženio. Osama bin Laden bio mu je 17. dijete po redu, od 10 supruge.

Komentari