Na današnji dan

Otac naslijedio sina na carskom prijestolju (474.)

Dana 17. studenog 474. preminuo je istočnorimski car Leon II., kojeg je zatim naslijedio njegov otac Zenon, poznat i kao Flavije Zenon. Dogodio se, dakle, jedan od rijetkih slučajeva u povijesti pri kojima je otac naslijedio sina na prijestolju. Preminuli Leon II. bio je unuk prethodnog cara Leona I., kome je spomenuti Zenon bio zet (Leon I. nije imao sinova koji bi ga nadživjeli, a svoju kći Arijadnu udao je za Zenona).

Car Leon II. imao je u trenutku smrti samo sedam godina, a otac ga je naslijedio kao dotadašnji suvladar i najmoćniji muški član carske obitelji, premda se u nju zapravo bio priženio. Rođenjem je i podrijetlom Zenon bio iz Izaurije (lat. Isauria), povijesne pokrajine smještene u južnom dijelu Male Azije. Navodno su ga u Carigradu zbog takvog podrijetla smatrali svojevrsnim barbarinom.

Zenon je vladao Istočnim Rimskim Carstvom upravo u vrijeme propasti Zapadnog Rimskog Carstva. Naime, bez obzira računamao li kraj zapadne polovice carstva s 476. i svrgavanjem Romula Augustula ili sa smrću Julija Nepota 480. godine, car Zenon bio je na prijestolju u oba ta trenutka. Spomenuti Julije Nepot priznavao je Zenona za svog nadređenog, a tako je činio određeno vrijeme i Odoakar (vojskovođa koji je svrgnuo spomenutog Romula Augustula). Car Zenon poživio je do 491. godine, a preminuo je u Carigradu u 67. godini.

Komentari