Na današnji dan

Otac indijske industrije čiji su potomci vlasnici tvrtki Jaguar i Land Rover – 1839.

Grupacija Tata još uvijek je u većinskom obiteljskom vlasništvu, i to upravo potomaka Jamsetjija Tate.

Znameniti Jamsetji Tata osnovao je veliku kompaniju Tata, jedno od najvećih indijskih poduzeća uopće zbog čega je prozvan Otac indijske industrije. Grupacija Tata danas je vlasnik najvećeg proizvođača automobila u Indiji – Tata Motorsa, te još stotinjak kompanija iz područja kemijske i čelične industrije, telekomunikacija, financija, te još mnogih poduzetničkih grana. Tata Motors vlasnik je i britanskog proizvođača automobila Jaguar, a ujedno i marke Land Rover. Zanimljivo je da je Grupacija Tata još uvijek u većinskom obiteljskom vlasništvu, i to upravo potomaka spomenutog Jamsetjija Tate.

Jamsetji Tata rođen je 3. ožujka 1839. u obitelji zoroastrističkih svećenika. Riječ je o Parsima koji su se u davnini doselili iz Perzije (Irana) u Indiju. U novoj su domovini uspjeli zadržati zoroastrističku vjeru. To je religija koju je još u Starom vijeku utemeljio Zaratustra (Zoroaster) na području Perzije.

Jamsetji Tata poslovnu je karijeru započeo u gradu Bombayu. Isprva se bavio trgovinom i mnogo je putovao po svijetu, čime je stekao mnoga znanja. U Bombayu je sagradio slavni hotel Taj Mahal Palace, vjerojatno najpoznatiji hotel u čitavoj Indiji. Svojedobno je to bio jedini hotel u Indiji s instaliranom električnom strujom i motornim dizalom. Specifičnost tog hotela bila je i u tome što unatoč vrhunskom luksuzu, nije bio rezerviran samo za bijelce.


Jamsetji Tata umro je u Njemačkoj gdje je bio na poslovnom putovanju u gradu Nauheimu, dvadesetak kilometara od Frankfurta na Majni.

Komentari