Na današnji dan

Otac ideje o svemirskim orbitalnim postajama rođen je u Puli (1892.)

Na današnji dan rođen je Herman Potočnik, jedan od prvih ljudi u svijetu koji su se bavili problemom putovanja raketnim pogonom i života u svemiru. Herman Potočnik imao je zanimljiv nadimak Noordung, za koji se ne zna točno podrijetlo, no postoji teorija da je nastao od njemačke riječi Ordnung za red.

Herman Potočnik rođen je u hrvatskom gradu Puli, koji je u to doba bio u sastavu austrijske polovice Austro-Ugarske (za razliku od većeg dijela kontinentalne Hrvatske, koji je bio u sastavu ugarske polovice). Hermanov otac bio je visoki časnik austro-ugarske ratne mornarice, koja je u Puli imala vrhovno zapovjedništvo. Obitelj Potočnik bila je slovenskog podrijetla.

Mladi Potočnik također se školovao za časnike i upravo uoči početka Prvog svjetskog rata postao je inženjerijski poručnik, specijaliziran za gradnju željeznica i mostova. Sudjelovao je kao časnik u krvavim bitkama tijekom Prvog svjetskog rata u Galiciji, Srbiji i na talijanskom bojištu.

Nakon rata nastavio se školovati u Beču i doktorirao je strojarstvo. Specijalizirao se za raketnu tehnologiju. Godine 1928. objavio je knjigu Problem svemirskog putovanja – raketni motor (njem. Das Problem der Befahrung des Weltraums – der Raketen-Motor). To je bila prva knjiga u povijesti u kojoj je opisana ideja izgradnje svemirske postaje u orbiti oko Zemlje. Potočnik je bio navodno i prvi koji je namjeravao takvu postaju poslati u geostacionarnu orbitu oko naše planete (to je orbita u kojoj tijelo zadržava fiksni položaj u odnosu na površinu Zemlje koja rotira). Zanimljivo je da su tu značajnu knjigu u SSSR-u preveli na ruski već 1935. godine, a na engleski ju je prevela tek NASA 1999. godine.


Nažalost, Herman je umro manje od godinu dana nakon objave te svoje važne knjige, u dobi od samo 36 godina. Uzrok smrti bila je upala pluća (još tijekom Prvog svjetskog rata dobio je tuberkulozu, koja mu je trajno oštetila zdravlje).

Komentari