Na današnji dan

Otac ideje o svemirskim orbitalnim postajama – 1892.

Godine 1928. objavio je knjigu Problem svemirskog putovanja – raketni motor.

Herman Potočnik, jedan od prvih ljudi u svijetu koji su se bavili problemom putovanja raketnim pogonom i života u svemiru, rođen je 22. prosinca 1892. godine. Imao je nadimak Noordung, za koji se ne zna točno podrijetlo, no postoji teorija da je nastao od njemačke riječi Ordnung za red.

Herman Potočnik rođen je u Puli, koja je u to doba bila u sastavu austrijske polovice Austro-Ugarske Monarhije (za razliku od većeg dijela kontinentalne Hrvatske, koji je bio u sastavu ugarske polovice). Hermanov otac bio je visoki časnik austro-ugarske ratne mornarice, koja je u Puli imala vrhovno zapovjedništvo. Obitelj Potočnik bila je slovenskog podrijetla.

Mladi Potočnik školovao se za časnika i upravo uoči početka Prvog svjetskog rata postao je inženjerijski poručnik, specijaliziran za gradnju željeznica i mostova. Sudjelovao je kao časnik u krvavim bitkama Prvog svjetskog rata u Galiciji, Srbiji i na talijanskom bojištu.


Nakon rata nastavio se školovati u Beču i doktorirao je strojarstvo. Specijalizirao se za raketnu tehnologiju. Godine 1928. objavio je knjigu Problem svemirskog putovanja – raketni motor. To je bila prva knjiga u povijesti u kojoj je opisana ideja izgradnje svemirske postaje u orbiti oko Zemlje. Potočnik je bio i prvi koji je namjeravao takvu postaju poslati u geostacionarnu orbitu oko naše planete (to je orbita u kojoj tijelo zadržava fiksni položaj u odnosu na površinu Zemlje koja rotira). Tu su značajnu knjigu u SSSR-u preveli na ruski već 1935. godine, a na engleski ju je prevela NASA tek 1999. godine.

Nažalost, Herman je umro manje od godinu dana nakon objave te svoje važne knjige, u ranoj dobi od samo 36 godina. Uzrok smrti bila je upala pluća (još tijekom Prvog svjetskog rata dobio je tuberkulozu, koja mu je trajno oštetila zdravlje).

Komentari