Na današnji dan

Otac Baracka Obame odgojen je u muslimanskoj vjeri – 1982.

Obamin otac imao je muslimansko ime, koje je izvorno glasilo Baraka Hussein Obama. Kasnije je prešao na anglikansku vjeru i modificirao prvo ime iz Baraka u Barack.

Dana 24. studenog 1982. godine umro je otac američkog predsjednika Baracka Obame. Zvao se također Barack Obama, točnije Barack Hussein Obama. Dakako, predsjednik Obama dobio je svoje puno ime upravo po ocu. Danas se oca obično naziva Barack Obama Stariji, radi razlikovanja od sina.

Barack Obama Stariji rođen je na području današnje Kenije 1936. godine. Zanimljivo je da u doba njegovog rođenja još nije postojala država Kenija, nego je to područje pripadalo Velikoj Britaniji kao kolonijalni posjed. Obama je pripadao etničkoj skupini Luo, koja je treća najbrojnija u današnjoj Keniji (iza etničkih skupina Kikuyu i Luhya).

Obama Stariji odgojen je u muslimanskoj vjeri (otac mu je prešao s katolicizma na islam). Zbog toga je Obama Stariji i imao muslimansko ime, koje je izvorno glasilo Baraka Hussein Obama. Kasnije je prešao na anglikansku vjeru i modificirao prvo ime iz Baraka u Barack.


Tijekom života Obama Stariji čak se četiri puta ženio. Godine 1964., nakon dužeg boravka u SAD-u, vratio se živjeti u Keniju. Godine 1971. posjetio je Havaje i ondje je posljednji put bio sa svojim sinom koji je kasnije postao predsjednik. Mali Obama, kojem je tada bilo samo deset godina, intenzivno je zapamtio taj jednomjesečni susret s ocem, posljednji u životu.

Obama Stariji na današnji je dan umro u Keniji, od posljedica automobilske nesreće u Nairobiju. Bilo mu je 46 godina života. Pokopan je u svom rodnom selu Nyang’oma Kogelo, nedaleko od jezera Viktorija i vrlo blizu ekvatora.

Komentari