Na današnji dan

Otac bana Jelačića – podmaršal i borac protiv Francuza – 1810.

Franjo Jelačić za svoje zasluge je odlikovan Viteškim križem Marije Terezije.

Otac hrvatskog bana Josipa Jelačića zvao se Franjo i rođen je 1746. godine u plemićkoj obitelji s dugom povijesti. Mladi je Franjo rano stupio u vojničku službu, a u doba kad je izbila Francuska revolucija već je imao visoki časnički čin potpukovnika u vojsci Habsburške Monarhije.

Kad je revolucionarna Francuska započela ekspanziju po Europi, Franjo pl. Jelačić poslan je kao časnik u Belgiju protiv Francuza. Godine 1797. već je postao general i sudjelovao je u mnogim bitkama protiv francuske vojske. Sukobio se na bojnom polju s nekima od najpoznatijih francuskih generala i maršala (Masséna, Oudinot), a odnio je i neke pobjede, zbog čega je dobio Viteški križ Marije Terezije.

U doba primirja s Francuzima, Franjo Jelačić promaknut je u čin podmaršala i postavljen za zapovjednika važne tvrđave Petrovaradin. Upravo tamo rodio mu se sin Josip, kasniji slavni hrvatski ban. Zanimljivo je da je Franjo u doba kad mu se rodio sin već bio u 56. godini života. Podmaršal Franjo dobio je i uglednu titulu baruna, koju je automatski naslijedio i njegov sin.

Kao novopečeni barun, Franjo je umro 4. veljače 1810. godine od bolesti u mjestu Szála Apáthy u Mađarskoj (danas Zalaapáti nedaleko od jezera Balaton). Malom Josipu Jelačiću bilo je samo 8 godina kad mu je umro otac. Barunsku titulu imao je naslijeđenu, a kasnije je od cara dobio još i višu – grofovsku.


Komentari