Na današnji dan

Otac auto-gume – John Dunlop – zapravo je bio veterinar – 1921.

John Dunlop osnovao je u Irskoj veterinarsku kliniku zajedno sa svojim bratom Jamesom. Pneumatsku je gumu Dunlop razvio izvorno za tricikl svog sina.

Dana 23. studenog 1921. godine umro je znameniti John Boyd Dunlop kojem dugujemo popularizaciju upotrebe pneumatskih guma koje se danas koriste na svim cestovnim vozilima. Marka automobilskih guma Dunlop i danas je cijenjena u svijetu.

Dunlop je po nacionalnosti bio Škot, a zanimljivo je da se školovao za veterinara i to na slavnom Sveučilištu u Edinburghu, jednom od najuglednijih u Europi.

Dunlop se veterinarskom praksom bavio najprije u rodnoj Škotskoj, a zatim u Irskoj, gdje je osnovao veterinarsku kliniku zajedno sa svojim bratom Jamesom Dunlopom. Zanimljivo je da je Dunlop bio i prijatelj britanske kraljice Viktorije.

Pneumatsku je gumu Dunlop razvio kad mu je bilo već 47 godina. Izvorno su te zračnice bile namijenjene triciklu njegovog sina. Sljedeće godine Dunlop je izum uspješno patentirao. Godine 1889. Dunlopove zračnice pokazale su se izvanredno uspješnima kad su pomoću njih osvojene brojne pobjede na biciklističkim utrkama u Irskoj i Engleskoj.


Međutim, neugodna vijest došla je kad je Dunlopu oduzet patent, jer je ustanovljeno da je već više od 40 godina ranije stanoviti Robert William Thomson patentirao u Škotskoj sličan izum. To, dakako, ne ukida Dunlopovu zaslugu, jer je u tih 40 godina izum zračnica bio izgleda zaboravljen, a Dunlop ih je ponovno otkrio. Njegova neprolazna zasluga, dakako, leži i u populariziranju pneumatskih guma. Dunlop je primarno po struci ionako bio veterinar, a na zračnicama se nije osobito obogatio jer je proizvodnju guma prepustio drugim poduzetnicima. Ipak, njegovo ime Dunlop ostalo je do danas snažan brand u toj industriji.

Komentari