Na današnji dan

Otac Angeline Jolie podrijetlom je Slovak i katolik – 1938.

Otac Jona Voighta rođen je zapravo pod prezimenom Voytka, a bio je podrijetlom iz Slovačke. 

Dana 29. prosinca 1938. godine rođen je Oscarom nagrađeni glumac John Voight. On je danas, između ostaloga, poznat kao otac glumice Angeline Jolie. Svojedobno je Jon Voight glumio čak i papu bl. Ivana Pavla II. (u ekranizaciji iz 2005. godine). Nagradu Oscar osvojio je Jon Voight 1978. godine za ulogu u filmu Povratak veterana.

Jon Voight rođen je u New Yorku, od roditelja useljeničkog podrijetla. Očevo rođeno prezime bilo je zapravo Voytka, podrijetlom iz Slovačke, a tek je kasnije promijenjeno u Voight. Djed Jona Voighta bio je Slovak, koji je rođen navodno u gradu Košice 1879. godine (Košice su se tada nalazile u Austro-Ugarskoj, kao i Hrvatska).

Zanimljivo je da je Jon Voight odgojen kao katolik, a pohađao je školu Nadbiskupa Stepinca pokraj New Yorka (Archbishop Stepinac High School u White Plainsu). Studirao je na Američkom katoličkom sveučilištu u Washingtonu, D. C. Kći Angelinu Jolie dobio je kad mu je bilo 36 godina, sa suprugom Marcheline Bertrand. S istom suprugom dobio je i sina Jamesa Havena, koji je također glumac, a oko dvije godine stariji je od svoje sestre Angeline. Zanimljivo je da je brat Jona Voighta kompozitor i tekstopisac Chip Taylor (rođen kao James Wesley Voight), koji je napisao tekst za poznati hit Wild Thing.


Komentari