Na današnji dan

Osvajač koji je ispijao pića iz lubanje bizantskog cara – 814.

Bugarski kan Krum uspio je poraziti bizantskog cara Nikefora I. pri čemu je car smrtno stradao. Carevu lubanju Krum je dao optočiti srebrom, a zatim ju je navodno koristio kao pehar za ispijanje pića.

Bugarski kan Krum, ambiciozan vladar koji je svoju vlast proširio od Crnog mora pa sve do područja današnje Slovačke, Mađarske i Ukrajine, umro je 13. travnja 814. godine. Krum je bio suvremenik znamenitog cara Karla Velikog, a njegovo područja vladanja nije bilo mnogo manje od Karlovog carstva. Za razliku od Karla Velikog, Krum nije bio kršćanin (bugarski su vladari tek kasnije prihvatili kršćanstvo). Glavni Krumov neprijatelj na strateškoj razini bilo je Bizantsko Carstvo, koje se u to doba prostiralo na razmjerno malom području (obuhvaćalo je samo dio Male Azije i niz priobalnih krajeva na Sredozemnom moru).

U Bitki kod Pliske 811. godine Krum je uspio poraziti bizantskog cara Nikefora I., koji je tom prilikom ubijen. Carevu lubanju Krum je dao optočiti srebrom, a zatim ju je navodno koristio kao pehar za ispijanje pića. Krum je uspio osvojiti čak i grad Edirne (Hadrijanopol) na području današnje Turske. Spremao se velikom vojskom napasti Carigrad, prijestolnicu Bizantskog Carstva, no preminuo je prije nego je uspio izvršiti napad.

Komentari